З днем народження, Вчителю!

26 серпня виповнюється 81 рік з дня народження видатного педагога, балетмейстера, художнього керівника Народного художнього колективу ансамблю танцю “Подолянчик” Юрія Івановича Гуреєва.

 

Праця Ю.І.Гурєєва - подвижницька, його по праву називають одним із засновників української дитячої хореографії, дитячого танцю на Поділлі. Юрій Іванович створив понад 100 різнопланових хореографічних робіт: героїчнні композиції - “Спогад”, “Юні партизани”, “Вони були першими”; ліричні - “Червона калина”, “Подільська веснянка”; хореографічні роботи на основі фольклорного матеріалу - “Подолянчики”, “На кузні”, “Подільські рушники” та інші; великомасштабні полотна - “Квіти України”, “Українська веселка”, “На святі”, “Свято в Артекові”. Всі його роботи відрізняє сюжетність та доступність.

 

 

Юрію Івановичу належить ідея створення дитячого сценічного українського костюму. Костюми колективу за кроєм дитячі, але водночас народні, відповідають змісту танців та підкреслюють їх сценічну виразність.

 

Юрій Іванович – Лауреат премії імені Богдана Хмельницького в галузі хореографії, Лауреат премії імені Якова Гальчевського в номінації «Культурний діяч», був визнаний «Людиною року - 2004» м. Хмельницького в номінації «Митець», неодноразово нагороджений Грамотами Міністерства освіти і науки України, обласних та міських управлінь освіти та культури.

 

За високі досягнення та титанічну працю, вагомий внесок у розвиток національної хореографії нагороджений Орденом «Знак Пошани» 1966 р., Орденом Трудового Червоного прапора у 1976 р., Грамотою Президії Верховної Ради УРСР 1985 р., ювілейними медалями, а у 2004 р. - медаллю Вірського П.П.

 

Неодноразово був занесений на міську Дошку Пошани, у 70-80 роках - на Всесоюзну Дошку Пошани у Москві та Всеукраїнську - у Києві.

 

В 2010 році до 75-річчя від дня народження посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» і на палаці творчості дітей та юнацтва відкрита меморіальна дошка.

 

За 52 роки через школу «Подолянчика» пройшло понад 6000 дітей, з ансамблю


випустилося більше 1600 вихованців, близько 200 з них обрали хореографію своєю професією.

 

 

 

 

 

 

 

 

30.08.2016 19:58